Att använda sig av plugins till sin WordPress-hemsida kommer att utöka funktionaliteten och hjälpa till att implementera en större användarvänlighet. Många plugins går också att använda i sälj- eller spridningssyfte. Med andra ord går det att skaffa sig en större kundkrets eller ett större läsarantal genom att integrera plugins i WordPress. Men vilka är de bästa plugins som finns tillgängliga?
Det som gör plugins till ett så populärt inslag för många som använder WordPress är det faktum att det är ett enkelt sätt att ta sin hemsida till en ny nivå. Nu kan du gå från ett vanligt bloggflöde till en interaktiv webbplats, något som skapar ett mervärde för dina besökare och kan vara potentiellt lukrativt för dig som webbplatsinnehavare.
Allra främst fyller plugins ett användbart syfte för den som bedriver affärsverksamhet med en hemsida från WordPress, eftersom det bland annat kan öppna för sälj direkt via hemsidan eller hjälpa till att rikta trafiken.
Det finns i dagsläget mer än 58 000 plugins till WordPress att välja bland och det här innebär såklart att det allra mesta finns att lösa med en plugin. Den som använder sig av WordPress kan alltså integrera dessa plugins på ett smidigt sätt tack vare den öppna källkoden. Det går samtidigt att göra designförändringar för att få dina plugins att snyggt smälta in på sajten i övrigt.
Det är många som frågar vilka plugins som egentligen är allra bäst och vilka man ska integrera på sin hemsida, men det är inte särskilt enkelt att svara på rak arm. Det finns plugins till WordPress inom alla möjliga områden, från sociala medier till e-handel. Dessutom finns det massor av saker som man ska ta i beaktande när man väljer ett plugin.
För den som har örat mot asfalten och följer communitys som finns inom WordPress-världen är det enklare att hålla reda på vilka plugins som är heta och vilka man inte får missa. Det är detta som vi kommer att gå igenom senare i det här avsnittet, för att guida dig till plugins som du kan ha missat och plugins som många har nytta av.
Vad är ett WordPress-plugin?
Allra först kan det vara bra att få en större förståelse för vad ett plugin egentligen är. Det finns i grunden två olika: externa och interna. Detta är tillägg som gör att man kan addera nya funktioner till sin hemsida – utan att du behöver gå in och programmera för egen del. Just denna enkelhet är som bekant anledningen till att WordPress har blivit så stort.
Många plugins till WordPress finns gratis i anslutning till produkten och är därmed fria att ladda ner och installera. Det finns också premiumvariant av plugins, som kan kosta pengar och som man kan hitta hos andra aktörer. Eftersom WordPress är ett grundsystem med öppen källkod kommer det gå för externa aktörer att bygga plugins, som de sedan kan sälja eller erbjuda dig att ladda ner. Många av dessa kan vara bra.
En liten varning är dock att man håller koll på dessa premium-plugins. Det är inte alltid det bästa att installera ett sådant på sin WordPress-sajt, eftersom det kan finnas sådana som snarare skapar nya problem än löser existerande sådana.
Interna WordPress-plugins
Ett internt plugin är ett sådant som inte syns för hemsidans besökare, men som finns där för att skapa en ny slags funktionalitet och göra sajten bättre. Det kan med andra ord vara precis lika viktigt som ett externt plugin, men det fyller helt enkelt en annan funktion. För den som driver sajten är det viktigt att hålla reda på vilka interna plugins som kan behövas.
Ett exempel på ett internt plugin är Yoast SEO, som är ett verktyg som hjälper en att optimera SEO-vänligheten på inlägg eller sidor som publiceras på WordPress-sajten. Detta är ett verktyg som gör det enkelt att se brister i nuvarande SEO och ger förslag på förbättringar. Det här är ingenting som syns direkt ut mot besökarna, men som ger den som har tillgång till adminsystemet på hemsidan en fingervisning om vad som kan bli bättre.
I grunden handlar interna plugins om att göra det enklare att styra hemsidan och har ofta en optimerande roll, precis som i fallet Yoast SEO. Det ger med andra nödvändig hjälp för att göra webbplatsen ännu bättre.
Externa WordPress-plugins
Precis som namnet antyder är externa plugins i WordPress snarare sådana som syns för besökarna och som är till för att skapa en bättre upplevelse för användarna. Det är funktioner som alltså både kan ses och ska användas av besökarna som kan läggas till med så kallade externa plugins.
Ett vanligt förekommande exempel på ett sådant plugin är olika former av formulär för kontakt. Hos många WordPress-hemsidor kan man fylla i olika fält för epost, namn, telefonnummer och meddelande direkt på sajten när man ska kontakta företaget. På så sätt slipper man ta upp sin egen mailkorg för att skicka meddelande – utan kan göra det direkt på hemsidan via ett plugin som installerats.
5 plugins vi gärna rekommenderar till WordPress
Så vilka plugins måste man ha på sin WordPress-hemsida? Det går egentligen inte att ge ett rakt svar på en sådan fråga, eftersom olika personer, företag och organisationer har helt olika krav på sin webbplats. Vad är det till för? I vilket syfte finns hemsidan överhuvudtaget? Vad vill man erbjuda sina besökare? Det är frågor som behöver besvaras allra först.
Men med det sagt finns det ett antal populära plugins som vi gärna rekommenderar, eftersom dessa har en hög användbarhet och går att integrera på många WordPress-sajter.
- WPForms
Ett återkommande inslag på många hemsidor, vare sig det är en privat blogg eller om det är ett företags egen hemsida, är ett kontaktformulär. Det är ett smidigt sätt att låta besökarna, läsarna eller kunderna komma i kontakt med en utan att dela med sig av alldeles för många kontaktuppgifter.
En annan fördel med ett kontaktformulär är att det gör det enkelt att skicka in synpunkter då det kan göras direkt på sajten. WPForms är ett plugin till WordPress som löser exakt det här behovet på ett mycket smidigt sätt och där du inom loppet av några minuter kan ha byggt ditt formulär som du önskar.
Med drag & drop-funktionen kan du själv bygga formuläret som du vill, med olika rutor för informationen som besökaren måste ange i den ordning som du själv önskar. Det går sedan att integrera på ett eller flera sätt direkt på hemsidan och öppnar en kommunikationsväg direkt till dig.
- Yoast SEO
Vi har redan nämnt Yoast SEO och anledningen är enkel: det är helt enkelt ett mycket bra plugin som många kommer att ha nytta av. Allra främst är det till nytta för den som vill dra mycket av sin publik via Google och andra sökmotorer. Det är också väldigt gynnsamt för den som har ett intensivt flöde på sin WordPress-sida. Då kan varje inlägg optimeras ur en SEO-synpunkt med hjälp av Yoast SEO.
Detta är ett så kallat internt plugin som främst är tänkt att vara till gagn för den som driver sajten. Men om man använder det på rätt sätt kommer detta plugin också hjälpa fler besökare att hitta din hemsida. Det kommer i förlängningen att kunna leda till fler kunder, om det rör sig om ett företag.
Yoast SEO är både smidigt och enkelt att använda, med den stora fördelen att den hela tiden rankar dina olika sidor och inläggs prestation ur ett SEO-perspektiv. Då blir det lätt att hitta bristerna.
- WooCommerce
För många som sätter upp en WordPress-hemsida är tanken att använda den för att sälja produkter på ett eller annat sätt. Drömmen är att sätta upp en egen e-butik, men tidigare har det varit en större utmaning. Numera har det blivit betydligt enklare och en stor del av förklaringen stavas WooCommerce.
Detta plugin är väldigt enkelt att installera och ställa in på din WordPress-sajt. Det är ett plugin som öppnar för e-handel via din webbplats och just nu är över en tredjedel av all näthandel via detta plugin på WordPress.
Det finns många smarta funktioner i denna plugin och det finns dessutom stöd för mobila enheter, där många faktiskt surfar idag.
- Constant Contact
Ett vanligt sätt att få sina besökare eller kunder att bli återkommande är att hitta kontaktvägar till personerna i fråga. Det vill säga inte bara vänta på att besökarna återvänder på egen hand, utan också samla på sig kontaktinformation för att locka tillbaka kunden igen.
Constant Contact är ett smart plugin som hjälper dig att komma i kontakt med dina besökare, eftersom det skapar email-listor med besökarnas mailadresser och gör det möjligt för dig att skicka nyhetsbrev eller kampanjmaterial via mail. Det är smidigt att använda och ger dig en ny kontaktväg till dina kunder.
- MonsterInsights
Oavsett om du bedriver en blogg, sätter upp en hemsida för ditt företag eller försöker dig på att skapa en nyhetssida kommer du att vilja veta hur dina läsarsiffror ser ut. Det är ett viktigt sätt att kontrollera hur din webbplats presterar – och om det behöver göras några förändringar för att den ska bli mer effektiv oavsett syfte.
Då är MonsterInsights ett viktigt plugin att installera, eftersom det via Google Analytics ger dig en matig överblick över besökarantal och besökarnas beteende på sajten. Du kan sedan optimera din hemsida utifrån den data som detta plugin hjälper dig att samla in. Det finns en gratisversion av detta plugin, men för den som vill ha fullt ut av verktyget finns det också premium att köpa. Det är över tre miljoner sajter världen över som använder sig av denna plugin i dagsläget.