Hem » WordPress » Gratis wordpress teman

Gratis wordpress teman

Om du är en nybörjare som inte vill lägga ner för mycket tid på att bygga din egen webbplats med WordPress är det ett bra alternativ att använda sig av ett tema. Det ger dig en genomtänkt design med funktioner som bör vara anpassade utifrån din webbplats ändamål. Men vilka kostnadsfria teman för WordPress finns just nu och vilka är de allra bästa på marknaden? 

Att utseendet inte spelar någon roll är en myt som inte går att applicera på hemsidor. Faktum är att undersökningar snarare påvisar skillnaden: att utseendet på en webbplats i stor utsträckning kan påverka förtroendet för ett företag. Med andra ord är det av yttersta vikt att man har en genomtänkt och välkomnande design på sin hemsida, för att inte riskera att stöta sig med sina besökare. Alla är vi nästan vana att sidor på internet är snygga och fräscha.

Det är bara en av flera anledningar till att layouten på en hemsida ska vara genomtänkt. Det man inte heller får glömma är funktionaliteten, som till stor del påverkas av hur layouten på hemsidan ser ut. Är det enkelt att navigera sig på webbplatsen? Hittar man det man söker? Är det rent estetiskt tilltalande att spendera tid på hemsidan? 

För den som använder sig av WordPress för sin hemsida finns det tack och lov ett väldigt enkelt sätt att få till en genomtänkt och tilltalande design. Det som i andra fall är en lång process går med hjälp av teman hos WordPress på bara ett par minuter. Den stora utmaningen är egentligen att hitta ett tema som lockar bland många bra alternativ.  

För den som installerar ett tema från WordPress tar det inte många minuter innan designen för hela hemsidan är förändrad. Utifrån temat går det sedan att installera plugins och funktioner som gör att det fortfarande blir en unik hemsida. Men det faktum att man inte behöver göra grundarbetet till hela layouten på egen hand sparar inte minst väldigt mycket tid. 

Gratis teman till wordpress

Därför är ett tema viktigt för din hemsida 

Att hitta rätt tema för din webbplats kanske inte är det enklaste, eftersom det finns en uppsjö av alternativ. Men det faktum att det går att använda sig av ett WordPress-tema gör att processen blir snabbare. Det finns nu en färdig portfölj med alternativ att välja bland och det blir enkelt att visualisera hur din webbplats kommer att se ut när du scrollar igenom tillgängliga alternativ. 

Anledningen till att temat är viktigt för din hemsida, speciellt för den som driver affärsverksamhet, är många. Men det är ingen hemlighet att designen är en viktig faktor för kunder. Det kan vagga in kunden i trygghet – eller i värsta fall skrämma iväg en potentiell kund. 

Försök hitta rätt tema direkt 

Lägg gärna extra tid på att hitta rätt tema till din webbplats direkt. När du väl har valt ett tema och gjort anpassningar utifrån din egen verksamhet är det inte helt enkelt att flytta över webbplatsen till ett nytt tema, eftersom det kan krocka med funktionerna du har installerat. Det kan med andra ord innebära att du behöver göra om det. Om du däremot har hittat rätt tema direkt kommer det här inte vara ett problem för dig. 

Välj ett tema som passar din tekniska kompetens 

En del teman är mer grundläggande än andra. En del teman är väldigt utbyggda och liknar snarare färdigbyggda hemsidor. Ju mindre erfarenhet och kunskap du har kring att bygga en WordPress-hemsida på egen hand, desto viktigare blir det att hitta ett tema som liknar den slutprodukt som du är ute efter. 

Supporten kan vara bristfällig för WordPress-teman 

En hel del WordPress-teman är gratis och i sådana fall kan man inte alltid räkna med att det finns möjlighet till särskilt mycket support. Du får med andra ord klara dig själv när du har valt ett tema – eller åtminstone vara öppen för den möjligheten. Faktum är att inte heller alla premiumteman har en tillgänglig support. 

SEO – sökoptimering är alltid en faktor 

Oavsett om du producerar innehåll, utformar hur din meny ska se ut eller väljer ett tema till din webbplats är det viktigt att hålla SEO-tanken vid liv i huvudet. Det är alltid viktigt att ta i beaktande hur ett tema påverkar din webbplats SEO. För många affärsverksamheter är det av yttersta vikt att man är sökbara på Google, eftersom stora delar av trafiken och därmed kunderna kommer den vägen. En del teman är för avancerade och tunga för att Google ska gilla att läsa av all information. Det kommer leda till att man hamnar längre ner i potentiella kunders sökresultat på Google. 

Mobiloptimering är en viktig faktor för många 

Det blir allt vanligare att människor använder mobilen för att surfa på hemsidor – och i många fall finns det inte ens tillgång till en dator. Det varierar självklart mellan olika affärsverksamheter och branscher, men det är numera väldigt vanligt med en hög andel av trafiken via mobiltelefonen. Därför bör man tänka igenom det tema man använder och hur väl optimerat det är för mobilen. Ett vanligt misstag är att många bara kollar på hur temat kommer att upplevas i desktop, men mobilanvändarna är alltså ofta fler och bör tas i beaktande från start. 

Välj ett modernare tema 

Ett problem med vissa teman från WordPress är det faktum att de är föråldrade och inte går att anpassa till alla funktioner och plugins som finns tillgängliga idag. Det kan därför vara klokt att välja ett tema som snarare är lite nyare, än att gå på ett äldre tema som kommer att vålla problem över tiden. Exempelvis är många äldre teman inte lika anpassade och optimerade för mobila användare, inte minst med tanke på att mobiltelefonerna idag ser väldigt annorlunda ut. 

5 kostnadsfria teman vi rekommenderar 

Det finns massvis med olika alternativ på WordPress-teman och den som kan tänka sig att betala för sitt tema kommer att kunna hitta ännu fler alternativ. Men för många startups eller fåmansbolag är det inte aktuellt att spendera för stora pengar på hemsidan till en början. Samma sak gäller för den som vill sätta upp en blogg eller använda en WordPress-webbplats för mer personligt bruk. 

Då är gratisteman ett bra alternativ värt att fundera över. Tack och lov finns det väldigt många sådana alternativ på marknaden idag, men det kan vara svårt att veta vilka som är värda att satsa på och vilka som ska undvikas. Vi har valt att presentera fem stycken kostnadsfria teman till WordPress som vi gärna rekommenderar. 

OceanWP – stor variation och bra för e-handel 

Ett populärt tema är OceanWP som går att ladda ner kostnadsfritt och som har flera stora fördelar. Det finns miljontals användare runt om i världen och det är en tydlig indikation på att det är ett mycket bra tema för WordPress. 

Det går att använda OceanWP till de flesta hemsidor och webbplatser, men en stor fördel är att det är väl anpassat för e-handel. Det finns ikoner och funktioner som gör det möjligt att integrera verktyg för en shop online. Du kan till exempel integrera det populära verktyget WooCommerce om du väljer OceanWP som ditt WordPress-tema. 

GeneratePress – stilrent och smidigt tema 

Ett annat populärt och gratis tema som finns på marknaden är GeneratePress, som har den stora fördelen att det är stilrent. För den som är ute efter en enkel design som ser proffsig ut kan GeneratePress vara en perfekt match. 

Andra fördelar är att det är ett SEO-vänligt tema, att det går att integrera e-handel, att supporten finns tillgänglig på flera sport och att hastigheten är väldigt hög. Det är ett ganska avskalat tema som dessutom fungerar lika väl i telefonen. Precis som i fallet OceanWP går det att integrera med WooCommerce. 

Zakra  – gratis support och rent gränssnitt 

Många designers använder sig av temat Zakra, eftersom det är ett mycket enkelt och snabbt tema för WordPress. Det är optimerat för mobilanvändare och har en hög SEO-vänlighet, som också det är en stor fördel. 

Annars är en av anledningarna till att Zakra gärna rekommenderas det faktum att det är gratis att kontakta supporten, oavsett ärende. Det är en trygghet att veta att det alltid går att kontakta företaget bakom om man stöter på problem. 

Storfront – stark koppling till WooCommerce

Om du tänker använda dig av tjänsterna från WooCommerce kan detta vara ett tema som passar dig bra, eftersom det är WooCommerce själva som tagit fram det. Med andra ord är det fullt anpassat för att integreras med verktygen från WooCommerce. 

Det är också ett färgstarkt tema med flera coola funktioner, däribland en smidig menydel och en bloggfunktion som går att sätta sin egen design på. 

Astra WP – bra för portfolios 

Har du tänkt sätta upp en webbplats att använda som portfolio online? Då kan Astra WP vara ett smart val av tema, eftersom det finns färdiga layouts för portfolios direkt i detta tema. Det är också ett bra tema för enklare företagshemsidor eller bloggar. 

För den som vill göra sin webbplats mer avancerad kan man bygga ut temat med Divi eller SiteOrigin, men det som är tilltalande för många med Astra WP är framför allt designen och det moderna utseendet. Det anpassningsbara formatet är såklart en stor fördel också.