Hem » WordPress

WordPress

Har du någon gång funderat på att skapa en egen hemsida eller starta en blogg? Då är WordPress förmodligen ett av alternativen som har flaggats upp för dig. Faktum är att cirka 40 % av alla hemsidor runt om på nätet har inslag av WordPress. I praktiken innebär det att nästan hälften av alla hemsidor du besöker borde drivas av WordPress, åtminstone matematiskt sett. 

Så vad är egentligen WordPress, för den som aldrig har stött på verktyget tidigare eller som helt enkelt inte märkt av att det finns? Låt oss på alltominternet förklara.
Det är ett mycket enkelt sätt att driva eller sätta upp en blogg, webbplats eller hemsida. Med hjälp av mallar och redan färdiga grundsystem kan du sätta upp en webbplats som motsvarar dina förväntningar, utan att behöva koda eller programmera ihop den själv. Det är både tidsbesparande och effektivt. 

Om man ska prata i mer tekniska termer är det ett content management system som har en öppen källkod. Detta ger alla chansen att använda sig av systemet WordPress utan att betala. Programvaran är alltså tillgänglig för vem som helst, men det finns plugins och widgets som kostar pengar om man vill utöka användningsområdet för sin WordPress-sida. 

En kortare sammanfattning är helt enkelt att WordPress är ett verktyg för den som gärna publicerar sitt innehåll på en hemsida, men som saknar förmågan eller kunskapen att programmera en egen sajt. Tack vare WordPress går det nu för fler människor, företag eller organisationer att faktiskt lansera egna hemsidor utan att behöva vända sig direkt till en webbyrå. Det är ofta den dyrare lösningen. 

Historien bakom WordPress

Den allra första gången som WordPress släpptes var den 27 maj 2003, vilket gör att det varit närvarande under nästan hela den vansinniga digitala utvecklingen på 2010-talet. Det är också anledningen till att WordPress än idag har ett så pass starkt fäste på den globala marknaden. 

Det var Matt Mullenweg, Ryan Boren och Donncha O Caoimh som tillsammans tog fram verktyget första gången. Från början var WordPress primärt ett bloggsystem skrivet i PHP med databasen MySQL för datalagring, men under åren har det utvecklats till att bli mer än så. Nu är det ett avancerat CMS-system som riktar sig till betydligt fler användare och användningsområden. 

WordPress kan göra många olika webbplatser

Initialt var WordPress tänkt som ett bloggverktyg och det var också så som produkten fick sin stora spridning, i samband med att bloggar var ett stort fenomen världen över. Men numera är det alltså snarare ett CMS-system på en avancerad nivå, som öppnar för anpassningar och skräddarsydda lösningar. 

I dagens läge kan man använda sig av WordPress för att göra mer traditionella webbplatser och det går i princip att skapa vilken hemsida som helst med WordPress som grund. Den källkod som initialt låg till grund för WordPress är nu förändrad. I praktiken har det öppnat för att användarna själva ska kunna sätta en tydligare prägel. 

Just att sätta sin egen prägel är på många sätt den stora styrkan med WordPress, som använder sig av plugins, widgets och teman inbakade i systemet. Med dessa kan man implementera olika verktyg och innehåll på sin WordPress-sajt. Det går med andra ord inte att se alldeles för många likheter mellan alla WordPress-sajter som finns, eftersom man själv kan påverka utformningen till stor del. 

Det finns flertalet olika typer av webbplatser som har WordPress som grund och nedanstående exempel är ett tydligt bevis på bredden i verktyget. Detta är bara några exempel på hemsidor du kan skapa med hjälp av WordPress: 

  • Företagshemsidor 
  • Sociala forum 
  • Webbplatser med medlemskap 
  • Bloggar
  • Portfolio
  • CV-hemsidor 
  • E-handelssajter 
  • Sociala nätverk 

Men det finns också betydligt fler exempel på hemsidor eller webbplatser som går att skapa med WordPress. För den som inte är bevandrad i verktyget eller skapandet av hemsidor kan man komma en lång bit på vägen med hjälp av olika teman. Det finns teman som är framtagna för specifika ändamål, vilket gör det snabbt och smidigt att sätta upp en webbplats för exempel sitt företag, sin blogg eller sin e-handel. Enklast är att välja ett tema som berör just den typen av sajt. 

Bloggverktyget WordPress.com är snabbt och smidigt 

En viktig distinktion behöver också göras mellan WordPress.com och WordPress.org som i praktiken är två olika saker, men som självklart är samma sak i grunden. Men i takt med att WordPress blivit så frekvent använt i stora delar av världen har det också funnits ett behov av att renodla produkten in till två olika typer. 

Dels finns det WordPress.com som är mer av ett bloggverktyg och som är det betydligt enklare alternativet. Både enklare i termer av användarvänlighet för den som sätter upp webbplatsen, men också enklare i bemärkelsen att systemet inte är fullt så avancerat som WordPress.org är. 

Med WordPress.com kan man sätta upp sin egen blogg som följer en förutbestämd mall, som man sedan kan klippa och klistra en del i. Det är flexibelt i viss mån, men stora delar av flexibiliteten begränsar till förmån för ett redan färdigt, fungerande system. Det är också en vinstdrivande tjänst som du betalar för att använda och som drivs med programvaran som ligger till grund för WordPress.org. 

Om man vill ha det snabbt och enkelt är WordPress.com att föredra, men den som önskar att äga sin egen webbplats bör istället rikta in sig på alternativet. 

Det är företaget Automattic som driver WordPress.com och det är Matt Mullenweg som grundade detta företag. 

Installera WordPress.org och gör din egen webbplats

WordPress.org är en kostnadsfri programvara med öppen källkod som du själv kan ladda ner och installera på din egen webbplats, som du har hostad hos tredje part. Det du behöver göra för att starta en hemsida med WordPress.org som system är att köpa ett domännamn och betala ett webbhotell för hosting. 

Skillnaden mellan WordPress.org och det tidigare nämnda alternativet WordPress.com är också att det går att göra webbplatsen till sin egen fullt ut när man använder sig av programvaran fullt ut. Det finns inte samma begränsningar som det gör i WordPress.com och för många är det just detta alternativ som menas när man pratar om ”WordPress”. 

Vad är fördelarna med WordPress? 

Det faktum att WordPress har blivit så stort över hela världen är självklart ett bevis på att det finns många fördelar med att använda produkten. Numera finns det många alternativ till WordPress, men det är fortfarande denna produkt som är starkast på marknaden. Vad beror det egentligen på? 

WordPress är gratis att använda 

Att det är så låga trösklar för att använda WordPress är en av de stora anledningarna till att produkten blivit så populär. Frågan är om inte de låga trösklarna tydligast symboliseras av det faktum att det är kostnadsfritt att använda sig av WordPress? Det blir naturligtvis inte särskilt enkelt att konkurrera med en produkt som inte kostar någonting. 

För den som installerar WordPress källkod på sin hemsida tillkommer kostnader för att domännamnet och hostingen, men att använda sig av WordPress tjänster kostar ingenting. Det finns flertalet andra alternativ som kostar pengar – och där du dessutom behöver betala för hosting och/eller domännamn. 

Öppen källkod innebär ändlösa möjligheter 

WordPress har gjort det stora jobbet och har lagt ett starkt fundament med kod som gör det enkelt att använda sig av produkten, men det faktum att det finns en öppen källkod ger användaren möjligheten att sätta sin prägel på både utseendet och funktionerna. Med andra ord är det hårda jobbet redan gjort – och det roliga eller mer personliga jobbet återstår. 

Det här innebär att WordPress kan ta många olika skepnader och att det går att anpassa till flera olika ändamål. Den öppna källkoden öppnar helt enkelt marknader som i andra fall inte ens varit tillgängliga. 

Teman och plugins finns redan tillgängliga 

Den öppna källkoden gör det enkelt att sätta sin prägel på en WordPress-webbplats, men nog är det också en fördel att det finns tillgängliga teman och plugins som sätter denna prägel snabbt och enkelt? Det finns över 50 000 plugins som är gratis och scrollar du igenom biblioteket för teman kan du hitta över 5 000 kostnadsfria sådana för WordPress. 

Det finns också avgiftsbelagda alternativ på plugins och teman, om du är ute efter någonting mer komplicerat. Då använder du dig fortfarande av enkelheten i WordPress, men sätter lite annan guldkant med mer avancerade tillägg och integrerade verktyg. Men med tanke på att det redan finns ett så pass stort kostnadsfritt bibliotek är det kanske inte ett måste. 

Exempel på plugins kan vara olika formulär som är integrerade direkt på hemsida, exempelvis där besökarna kan lämna kommentarer eller kontakta dig. 

Ett WordPress-tema handlar mer om layouten och styr utseendet på webbplatsen. Istället för att flytta runt på saker på egen hand kan man använda sig av ett tema som sätter en tydlig designgrund. 

Hjälp och inspiration om WordPress finns i överflöd 

WordPress finns världen över och har varit marknadsledande i stora perioder sedan 2003, någonting som gör att det också finns massvis med användare eller före detta användare i hela världen. Dessa går att använda för att få inspiration eller hjälp av. 

Bland annat finns det på YouTube, forum, bloggar och webbplatser all möjlighet att finna inspiration och svar på frågor. Ofta går det väldigt enkelt att googla sig fram till svaren på en fråga om WordPress, eftersom det finns en uppsjö med källor som pratar om produkten. 

Snabb och smidig uppstart med WordPress

En annan fördel med WordPress är det faktum att det är väldigt enkelt att komma igång med. Det tar inte lång tid från idé till verklighet. Det tar inte heller särskilt lång tid att installera produkten på din egen webbplats. Ett par knappar behöver klickas på – sedan kan du ha WordPress hos ditt webbhotell. 

Många webbhotell har redan ett samarbete med WordPress och erbjuder i flera fall dig lyxen av att förinstallera produkten direkt på din webbplats. I andra fall finns det redan verktyg hos webbhotellet som gör att installationen blir enkel och smidig. 

För den som vill prova sig fram går det också att installera WordPress lokalt på datorn. Då kan man trixa runt med produkten utan att ändra sin webbplats. När man har hittat funktioner och ett utseende som man trivs med kan man sedan lägga upp sajten på internet, redo att surfas in på för andra användare. 

Tänk på att WordPress är förändringsbart  

Vi har varit inne på det tidigare, men det tåls att upprepas och förtydligas ytterligare. Den stora styrkan med WordPress är det faktum att det inte är fixerat eller låst, utan att det på många olika sätt går att anpassa utifrån ens specifika behov. Det här är någonting som många gör direkt när man börjar använda sig av produkten. 

Men ytterligare en fördel med detta är det faktum att man också kan förändra WordPress över tid. Den flexibilitet som finns inbyggd i programvaran gör att man kan förändra saker löpande, lägga till nya plugins eller förändra ett helt tema i grunden. Inte minst för den som använder WordPress för sitt företags hemsida är det bra, eftersom verksamheten kan förändras över tid. 

Vem kan använda WordPress? 

Som vi har varit inne på rakt igenom hela den här beskrivningen av WordPress är det en produkt som riktar sig till många. Det är precis det som är förklaringen till att man blivit så dominanta runt i världen och på så många marknader. 

Är du helt ny på WordPress och vill bara ha den snabbaste, enklaste lösningen? Då kan du enkelt sätta upp en webbplats genom att använda dig av ett WordPress-tema. Inom några minuter har du din grund till hemsidan klar. 

Är du mer avancerad och vill göra ändringar i källkoden? Då är WordPress ett strålande alternativ, eftersom du inte behöver göra grundjobbet, men då du fortfarande har alla möjlighet att göra ändringar och förbättringar för att det ska matcha ditt behov på allra bästa sätt. 

Med andra ord är det många som kan använda sig av WordPress – och ser man till användarna idag är bredden stor. Oavsett om du bara har tänkt att starta en personlig blogg, eller om du är ansvarig för att sätta upp en ny hemsida till ditt företag, är WordPress ett smidigt alternativ.